Pages

14. marraskuuta 2012

Käpykakku


Ohjetta ei ole kokonaan kopioitu mistään. Olen vain yhdistellyt ohjeita tehdäkseni perinteisen käpykakun. Tätä ohjetta kannattaa kyllä kokeilla, sillä kakku on taivaallisen hyvää - tosin aika makeaa kuten käpykakun kuuluu olla! Kakusta tulee riittoisa suuremmallekin porukalle.


Suklaakääretorttupohja: (tee näitä 2 kappaletta)
4 kananmunaa
1½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
2 rkl perunajauhoja
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Suklaakreemi: (jos vaniljakreemiä ei ole saatavilla, katso sivun alaosassa oleva toinen ohje!)
250 g voita
250 g vaniljakreemiä (2 dl vettä + n. 1 dl vaniljakreemijauhetta)
125 g sulatettua tummaa suklaata

Väliin myös:
n. 500-600 g vadelmamarmeladia

Kostutukseen:
sokerivettä

Päälle:
ohut kerros suklaakreemiä
n. 450-500 g ruskeaa marsipaania (halutessasi voit värjätä valkoisen marsipaanin kaakaojauheella)
tomusokeria

1. Valmista kaksi suklaakääretorttupohjaa. Voit halutessasi valmistaa ne jo täyttöä edeltävänä päivänä, mutta säilytä ne hyvin peitettyinä huoneenlämmössä etteivät kuivu! Tee mieluiten vain yksi kääretorttupohja kerrallaan. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää jauhoseos siivilän läpi varovasti vaahtoon. Levitä pellille leivinpaperin päälle ja paista uunin keskitasolla 225 asteessa noin 6-8 minuuttia.
2. Valmista suklaakreemi. Vaahdota voi ja lisää joukkoon vaniljakreemi sekä sulatettu suklaa. Vatkaa tasaiseksi. 
3. Kostuta toista kääretorttupohjaa sokerivedellä. Levitä sen päälle ohut kerros vadelmamarmeladia ja suklaakreemiä. Muista, että suklaakreemiä tarvitsee myös kakun päälle marsipaanin alle!
4. Nosta päälle toinen kääretorttupohja ja kostuta. Levitä sille hieman vadelmamarmeladia.
5. Halkaise levy kahtia ja nosta toinen puoli toisen päälle. Leikkaa kakusta kävyn muotoinen. Ylimääräisistä reunapaloista muotoillaan käpyyn pyöreähkö muoto. Sivele päälle ohut kerros suklaakreemiä. 
6. Kakku kannattaa kuorruttaa tarjoilupäivänään. Kaulitse marsipaani 2-3 mm ohueksi levyksi ja nosta kakun päälle. Valkoisen marsipaanin saa värjättyä ruskeaksi kaakaojauhella. Leikkaa ylimääräiset reunat pois.
7. Leikkaa saksilla kakun pintaan ns. koloja. Pidä saksia noin 45 asteen kulmassa.
8. Siivilöi pinnalle tomusokeria.


VINKKI!
Jos haluat tehdä pienemmän käpykakun, tee vain yksi kääretorttupohja. Pienempää käpykakkua varten voit joko pienentää ylläolevan suklaakreemin ohjetta tai tehdä kreemin alla olevalla eri ohjeella, jota olen itse tehnyt pienempää kakkua varten. Jos aiot tehdä sitä isompaan kakkuun (johon tulee kaksi kääretorttupohjaa) kreemin pitäisi riittää jos ohjeen tekee 1,5-kertaisena. Kreemin ohje on Ihastuttavat kuppikakut -kirjasta.

175 g tummaa suklaata
225 g (suolatonta) voita
1 rkl kevytmaitoa
(1 tl vanilja-aromia)
250 g tomusokeria

Sulata suklaa joko vesihauteessa tai mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen ja anna sen hieman jäähtyä. Vatkaa voi ja lisää joukkoon maito, vanilja-aromi ja tomusokeri siivilöitynä. Vatkaa ne tasaiseksi massaksi. Lisää joukkoon sulatettu voi ja vatkaa, kunnes seos on paksua ja kermaista. Mitä enemmän vatkaat, sitä paksumpaa ja kiinteämpää kreemistä tulee.

Kun kokoat pienempää kakkua, mihin tulee vain yksi kääretorttupohja, niin levitä koko pohjan päälle vadelmamarmeladia ja sen päälle suklaakreemiä. Jaa levy kolmeen osaan ja pinoa päällekkäin. Muotoile pinotuista osista käpy ja muotoile ylijääneistä paloista käpyyn kupera muoto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä mieltä lämmittävä tervehdys Suklaapeikolle - myös kysymykset ja reseptiehdotukset ovat erittäin tervetulleita!