Pages

21. heinäkuuta 2015

Sitruunainen kerroskakku pionein


Nyt on sitten kerroskakkukin tehty kotona! Kerroskakkuja on tullut tehtyä kyllä aiemminkin muutamia kertoja, mutta jostain syystä kotona se on sitten jäänyt tekemättä.

Tein kakkuun 6 ja 3 munan vaaleat kakkupohjat. Kakun sisältä löytyi ihana sitruunamousse mansikoiden kera. Todella hyvä täyte! Päällystämiseen käytin valkoista sokerimassaa ja lisäksi tein kakkuun koristeeksi pioneita, joita en koskaan aiemmin ollut tehnyt. Kyseessä oli siis elämäni ensimmäiset pionit! Ne ovat niin kauniita koristeita, että pitihän sitä itsekin alkaa niitä harjoittelemaan.

Tämän kokoisesta kakusta riittää erinomaisesti useammalle kymmenelle hengelle.


6 munan kakkupohja:
6 kananmunaa
3 dl sokeria
1½ dl perunajauhoja
2½ dl vehnäjauhoja
1½ tl leivinjauhetta

3 munan kakkupohja:
3 kananmunaa
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Lemon curd eli sitruunatahna:
4 sitruunaa (raastettu kuori ja mehu)
4 dl sokeria
4 kananmunaa
100 g voita kuutioituna
hieman vaniljasokeria

Sitruunamousse:
8 dl kermaa
400 g tuorejuustoa
n. 500 g itsetehtyä lemoncurdia
¼-½ dl sokeria maun mukaan
½-1 dl vaniljakreemijauhetta

Lisäksi väliin:
tuoreita mansikoita

Kostutukseen:
spritea tai sitruunanmakuista limonadia

Voikreemi sokerimassapinnan alle:
260 g huoneenlämpöistä voita
8 dl tomusokeria
2 rkl vettä

Koristeluun:
800-1000 g valkoista sokerimassaa
elintarvikevärejä sokerimassan värjäämiseen

1. Valmista kakkupohjat täyttämistä edeltävänä päivänä. Vaahdota munat ja sokeri keskenään kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään erillisessä kulhossa ja lisää siivilän läpi muna-sokerivaahtoon. Sekoita varovasti esimerkiksi nuolijalla, älä vatkaa enää! Iso kakkupohja paistetaan 26 cm:n ja pienempi 18 cm:n voidelluissa vuoissa. Paista pohjia 175-180 asteessa noin 30-40 minuuttia. Jos käytät kiertoilmaa, alenna lämpötilaa. Itse paistan kakkupohjat kiertoilmauunissa noin 150 asteessa.
2. Myös lemon curdin voi valmistaa täyttöä edeltävänä päivänä, että se ehtii jäähtyä rauhassa. Pese sitruunat huolellisesti ja raasta kuori sekä purista sitruunoista mehu. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon kuoriraaste ja sitruunanmehu. Sekoita seosta vesihauteessa noin 15 minuutin ajan, kunnes se paksuuntuu. Ota kulho vesihauteesta pois ja lisää kuutioitu voi. Voit halutessasi lisätä tahnaan vielä hieman (vaikkapa teelusikallinen) vaniljasokeria. Sekoita tasaiseksi. Säilytä lemon curd jääkaapissa.
3. Leikkaa kakkupohjat kolmeen osaan. Valmista sitruunamousse. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää joukkoon notkistettu tuorejuusto (notkistan tuorejuuston aina ennen kermavaahtoon lisäämistä sekoittamalla sen lusikalla notkeammaksi). Vatkaa tasaiseksi. Lisää joukkoon itsetehty lemon curd ja sokeria maun mukaan. Sekoita lopuksi joukkoon vaniljakreemijauhetta sen verran, että täyte hiukan jämäköityy. Täytä kakut sitruunamoussella (iso kakku suoraan tarjoilualustalle). Pilko sitruunamoussen päälle tuoreita mansikoita. Mansikoiden päälle kannattaa sipaista hieman sitruunatäytettä, että ylimmäinen pohja pysyy paikallaan eikä lähde luistamaan.
4. Valmista voikreemi. Vatkaa voi kuohkeaksi. Lisää tomusokeria pienissä erin samalla vatkaten ja lopuksi vesi. Vatkaa tasaiseksi kreemiksi. Tarvittaessa voit lämmittää voikreemiä mikrossa muutaman sekunnin verran, että se on helpompi levittää. Levitä kreemi ohuelti kakkujen pinnalle.
5. Kauli valkoinen sokerimassa tomusokeroidulla pöydällä ohueksi levyksi ja päällystä kakut sillä. Laita kakut hetkeksi (noin 30 minuutiksi) kylmään. Sivele isomman kakun keskiosan päälle ohuelti voikreemiä ja nosta pikkukakku sen päälle. Koristele kerroskakku haluamasi mukaan esimerkiksi pioneilla.


Vinkkejä kerroskakun kokoamiseen!
  • Päällystä jokainen kakku ensin ennen kuin kokoat kerroskakun.
  • Yleensä kerroskakkujen kokoamisessa käytetään muovisia tai puisia tukitikkuja/-pylväitä. Niitä saa monesta leivontatarvikeliikkeestä. Niitä käyttämällä kakusta tulee tukevampi. Ne eivät ole kuitenkaan pakollisia esimerkiksi 2-kerroksisissa kakuissa. Jos kakussa on kuitenkin monta kerrosta, eikä tukitikkuja/-pylväitä käytetä, niin se voi aiheuttaa helposti kakun luhistumisen. Laita kerrosten väliin hieman kreemiä, jotta kakut pysyvät paikallaan.
  • Koristele kakkujen saumakohdat esimerkiksi helminauhalla.

4 kommenttia:

  1. Upea kakku! Kiitos reseptistä ja vinkeistä! Helminauha näyttää hienolta ja tekee viimeistellyn vaikutuksen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! Helminauhan tekoon löytyy silikonimuotteja myös useimmista leivontatarvikeliikkeistä, mutta itse en sellaista vielä omista. Pyörittelin jokaisen pallon siis erikseen. :)

      Poista
  2. Aivan täydellisen näköinen täytekakku! <3
    Nuo pionit veivät varmasti tosi paljon aikaa, upean näköisiä! : ) Eikä yhtään rypyn ryppyä sokerimassassa, olet tosi taitava! Nuo "kuulat" on myös kiva lisä! : )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Anna! Joo pionit vievät kyllä aikaa, mutta ovat kaiken sen vaivan arvoisia. :) Niin ihania koristeita!

      Poista

Jätä mieltä lämmittävä tervehdys Suklaapeikolle - myös kysymykset ja reseptiehdotukset ovat erittäin tervetulleita!